פסח – 25 שנה

תומכי ותומכות רל"א שלום,

ב-1988, עם פרוץ האינתיפאדה הראשונה, פעלתי לגייס קבוצת רופאים ורופאות ישראלים ופלסטינים אשר היו, כמוני, מוטרדים מהפרות זכויות האדם המבוצעות על ידי ישראל בשטחים הכבושים.

לאחר הביקור ברצועת עזה ועמידה גרם לנו להבין את על מצב החולים, הפצועים והתשתית הרפואית שם, ועל כן החלטנו להתאחד ולהתארגן במטרה להביא לסיום הכיבוש ולהגן על זכותם לבריאות של פלסטינים ופלסטיניות החיים תחת כיבוש, וב-17 במרץ 1988 – בדיוק לפני עשרים וחמש שנים – ייסדנו את ארגון "רופאים לזכויות אדם– ישראל" (רל"א). היה זה ארגון לזכויות אדם הראשון בישראל.  מאז, אני גאה לומר, ארגון רופאים לזכויות אדם התפתח והפך לאחד מארגוני זכויות האדם החשובים בישראל, המוביל פעילות רבה, עקרונית והומניטרית גם יחד, לשם קידום הזכות לבריאות. 

את דרכינו התחלנו אז כקבוצה קטנה של 11 רופאים. היום, ארגון רופאים לזכויות אדם צמח להיות קהילה משפיעה של למעלה מ 2,900 רופאים ורופאות, אחים ואחיות, סטודנטים וסטודנטיות לרפואה, ואנשי ונשות בריאות ופעילים חברתיים, כולם\ן בעלי מחויבות רבה להגנת זכויות אדם.

החברים והחברות שלנו פעלו בעשרים וחמש השנים האחרונות ללא לאות על מנת להגן על זכויות אדם ולהביע סולידריות עם קבוצות מוחלשות. מדי שבוע, הם מצטרפים למרפאה הניידת שלנו, המגיעה לכפרים וערים בגדה המערבית כדי להעניק טיפול רפואי לתושבים ותושבות הפלסטיניים החיים שם. במרפאה הפתוחה שלנו הם מנדבים את זמנם ואת הידע שלהם וגםבמרפאותיהם הפרטיות כדי לטפל בפליטים ובחסרי מעמד אחרים. כותבים חוות דעת המתעדות פגיעה באסירים ובעצירים מנהליים, פועלים כנגד מגמות הפרטה ולמען סגירת פערים בבריאות בישראל , פותחים שערים לפלסטינים אשר חופש התנועה שלהם לטיפול רפואי נפגע, מונעים את גירושם של מבקשי ומבקשות מקלט חולים ועושים כמיטב יכולתם ויוצאים מגדרם כדי להעניק טיפול רפואי, כמו גם לעשות לגרום לשינוי עקרוני.

הנדיבות של תומכים ותומכות כמוכם וכמותכן אפשרו את כל העשייה הזו בעשרים וחמש בשנים האחרונות. אני מבקשת את עזרתכם כדי שנוכל להמשיך ולפעול. 

בימים אלו, כאשר חג  החירות בפתח, אנא שקלו תרומה לרל"א, לכבוד שנת ה-25 שלנו.

חג שמח,

ד"ר רוחמה מרטון

מומחית בפסיכיאטריה

מייסדת ונשיאה, רופאים לזכויות אדם – ישראל